Information om massiv egetræ


Træ er et naturmateriale, og det er derfor vigtigt at man håndterer det rigtigt. Møbel træ er tørret til en fugtighed på 6-8 %. Dette er i overensstemmelse med den relative luftfugtighed på 40-60 %, som forefindes i beboelser med en rumtemperatur på ca. 20° C.

Derfor bør træ ikke opbevares i rum hvor luftfugtigheden er meget svingende, idet træet indstiller sig efter omgivelserne. Massivt træ kan ”arbejde” når luftens fugtighed skifter. Det betyder at bordplader kan blive ru eller let buede. Dette er på ingen måde en mangel ved bordet, men snarere en charme og et bevis for, at det massive bord er fremstillet af et levende materiale. Især bøgetræ og egetræ kan få ”vindridser” – små revner imellem årerne. Vindridser er uden betydning for holdbarheden. For at undgå at vindridserne opstår, især om vinteren, er det vigtigt at bordpladen bliver tørret af med en fugtig klud for at undgå at træet udtørrer.

Massivtræsplader er et naturprodukt og der vil være farve- og strukturspil i pladen. Dette understreger blot produktets naturlighed. Massive træbordplader vil med tiden ændre farve og evt. farveforskelle vil udlignes. Der forefindes knaster som er åbne og ikke fyld ud, der kan være mindre vindridser. Dette er en del af træ-sorteringen og en del af det design der er ønsket. Dvs. dette er ikke en defekt ved bordet.

 

Gode råd:


Bordplader bør ikke dekoreres den første måned, da der kan opstå lyse skjolder efter vaser lamper og lignende ting. Massivt træ tåler ikke direkte sollys eller direkte varmepåvirkning. Fx fra brændeovn eller for tætplacering ved en radiator. Dette kan udtørre træet og forårsage revner i bordpladen.

Dæk aldrig bordpladen med lufttæt materiale som fx plastic- eller voksdug mere end 1 døgn adgangen. Kan træet ikke ånde, vil det revne.  Beskyt bordpladen mod varme gryder og varmeledende metalbordskånere. Spildte væsker skal tørres op hurtigst muligt.

Træet her er ofte meget rustikt egetræ med mange knaster, smårevner samt årerspil i træet.

 

Behandling/vedligeholdelse:


Et olieret bord skal vedligeholdes 2 til 4 gange årligt afh. Af forhold i lokalet hvor det står. Gulv varme, brændeovn, direkte sol igennem større vindues partier samt luftfugtighed er afgørende for hvor mange gange bordet skal olieres årligt.

Ved gulvvarme skal der især holdes øje med undersiden af bordet i vinter perioden og ved brændeovn pegende direkte imod bordet, vil kunne give revner for bordenderne gr. Udtørring.

 

Behandlingsforslag Underside:


Der kan anvendes almindelig indendørs træolie som forefindes på markedet. Spørg i den butik du har købt dit bord.

  1. Påfør olien med klud eller pensel.
  2. Overskydende olie skal aftørres med klud eller aftørringspapir 20 min. efter påføring.
  3. Klude og papir er efter aftørring selvantændende og brandfarligt og må derved ikke lægges i skraldespand mm.

( kom dem evt i pose med vand, hæld derefter vandet fra og luk posen tæt.

 

Behandlingsforslag Overside:


  1. Med sandpapir korn 600 slibes med let hånd på langs med træets årer, aftør slibestøv
  2. Påfør olien på sugende flade med klud eller pensel
  3. Overskydende olie skal aftørres med klud eller aftørringspapir 20 min. efter påføring. Uden  ordentlig aftørring kan overfladen være fedtet og klæbrig
  4. Klude og papir er efter aftørring selvantændende og brandfarligt og må derved ikke lægges i skraldespand mm.

    ( kom dem evt. i pose med vand, hæld derefter vandet fra og luk posen tæt.

Træet vil, efter behandling, stå med en livfuld mættet glød, der fremhæver træets struktur. Fladerne bliver smuds- og vandafvisende.

Information om massiv egetræ Download